Gyógykenőcsök
Ilkó Kriszina 2005.01.12. 17:05
A három legkedveltebb és leggyakrabban használt gyógynövénykrém "toplistája", elkészítésükkel együtt.
Gyógykenőcsök
***Körömvirágkrém***
Az örök favorit a körömvirágkenőcs! Vágásokra, égésekre, kiszáradt kezekre és berepedezett sarkokra használhatjuk. Sokan kiütésekre is ajánlják. Elkészítése két részből áll, hozzávalói:
- 60-90 g szárított körömvirág szirom - 1 pohár olivaolaj - 60 g szilárd zsiradék (főzőmargarin, kókuszolaj, kakaóvaj vagy lanolin) - 150 g körömvirág olaj (elkészítése: lásd lent) - 60 g desztillált víz (vagy rózsa-, illetve narancsvirág víz) - 1 teáskanál apróra vágott vagy reszelt méhviasz - 3-5 csepp illóolaj, illattal vagy anélkül
I. rész: Körömvirág olaj
Helyezzük a szárított körömvirág virágokat tűzálló edénybe, cserépedénybe vagy rozsdamentes acél edénybe (kerüljük a vasból vagy aluminimumból készült edényeket), és adjuk hozzá az olivaolajat. Fokozatosan melegítsük az olajat és a növényt 1-2 órán keresztül körülbelül 50-70°C-on. Gyakran kevergessük. Addig melegítsük, amíg a szirmok ropogósra nem sülnek. Szűrjük át tiszta ruhán az olajat. Fontos: A friss virág nedvességtartalma 1-3 évről néhány hétre csökkentheti az olaj eltarthatóságát. A felesleges vizet elsősorban úgy távolíthatjuk el, hogy az olajat 2 hétig állni hagyjuk. Miután a víz elvált az olajtól, öntsük át az olajat egy másik edénybe azonnali használatra, vagy tartsuk hűvös, száraz helyen.
II. rész: Körömvirág krém
Óvatosan olvasszuk fel a szilárd zsiradékot, a méhviaszt és a körömvirág olajat főzőedényben vagy alacsony hőmérsékleten mikrohullámú sütőben amíg átlátszóvá nem válik. A keveréket vegyük le a tűzről. Öntsük a vizet turmixgépbe és keverjük addig, míg a víz habos lesz. Lassan öntsük az olajat, a zsírt és a viaszt a keveredő vízbe. Folytassuk a keverést, míg a hozzávalók krémessé nem válnak. Még melegen töltsük a krémet edénykékbe és egészen addig ne tegyünk ré fedelet, amíg ki nem hűlik. Cimkézzünk fel minden egyes edénykét, jegyezzük fel a körömvirág olaj készítésének az időpontját is, ha sokkal korábban készült, mint a krém. Figyelem: hűvös helyen tároljuk! (a kertportal receptje)
**Rózsakenőcs**
Az ezüstkoszorús helyet az aromás rózsavízesszencia, a rózsakenőcs szerezte meg. Kiváló perepedezett ajkak hidratálására, szemkörnyékápolónak és arckrémnek. Elkészítése: tegyünk 45 g érkezési keményítőt egy serpenyőbe, majd öntsünk hozzá 45 ml rózsavizet. Folyamatos kevergetés melett hevítsük lassú tűzön, amíg egy kicsit össze nem áll. Ezután vegyük le a tűzről és folyamatos kevergetés mellett, nehogy becsomósodjon; amikor már majdnem kihűlt adjunk még hozzá 30 ml rózsavizet, hogy felhigítsuk a krémet. együk a krémet apró égelyekbe mielőtt még megkeményedne. Használat előtt helyezzük hűtőbe!
*Rozmaringkrém*
A bronzérmes a rozmaringkrém lett. Ennek a kenőcsnek a bedörzsölése jól bevált módszer az alacsony vérnyomással járó szívműködészavaroknál. És az illata is fenséges! Elkészítése: Keverjünk össze 10 % -os rozmaringolajat sheavajjal, reggelente és kenjük vele be a szív környéké, vagy az oldalunkat.
Sok sikert az elkészítésükhöz!
|