A mozsár
Ilkó Krisztina 2004.10.06. 21:07
A mozsár története évszázadok óta összekapcsolódik a gyógynövényekével.
A mozsár
Igen hasznos dolog, mind a konyhában, mind a "házipatikánkban" a mozsár. Egyrészt kemény magvak összetörésére, másrészt a levelek illóolajainak kipréselésére hazsnáljuk.
Ha gyógynövénymagokból (pl. koriandermagból) készítünk gyógyteát, mindenképpen törjük össze a magokat, még mielőtt a forró teavízbe kerülnek! De ne túlságosan, mert különben a hasznos illóolajok egy része még a felhasználásuk előtt elpárolog.
Ha zöldcitromlevéllel, friss babérlevéllel, friss bazsalikommal.. stb. szeretnénk ízesíteni ételeinket, mielőtt az ételekhez kevernénk a leveleket, finoman törjük meg őket a mozsárban! Így jobban érezni majd az aromájukat.
Tipp: Érdemes a lehető legkeményebb mozsarat választanunk! Ilyenek a márvány- fém- és a keményfából készült mozsarak. A puhább fajták csak a zöld növényi részek összetördelésére valók.
|