Gyömbéres csók
Ilkó Krisztina 2004.07.15. 20:14
Belseje csodálatosan omlós és puha, míg kívül ropopgós réteg borítja. A gyömbér pedig mennyei aromát ad ennek a sütinek
Gyömbéres csók
Szükségünk lesz:
- 50 g vajra
- 2 évőkanál cukorrépaszirupra
- 1 teáskanál őrölt gyömbérre
- 100 g lisztre
- 1/4 teáskanál őrölt fahéjra
- fél teáskanál sütőporra
- 2 teáskanál cukorra
- hámozott mandulára
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Közben vigyázzunk, nehogy megbarnuljon! Keverjük bele a cukorszirupot egy főzőkanállal, és vegyük le az edényt a tűzről. Tegyük egy nagy tálba a lisztet, gyömbért, cukrot és sütőport, majd öntsük rá a vajból és cukorszirupból álló keveréket. Kavarjuk össze jól az alapanyagokat, míg sima, kemény tészta nem képződik. Formázznk a tésztából apró gólyócskákat kézzel, majd tegyük őket a már vajjal előrre kikent tepsire. Hagyjunk ki a csókok közt megfelelő távolságot, hogy megnőhessenek, de ne érjenek össze. Nyomjuk be a golyócskák közepét, és helyezzünk a mélyeésekbe egy- egy fél mandulát. A csókokat kb. 10 percig süssük 190 C fokra előmelegített sütőben, míg aranysárga színt nem kapnak. Utána vegyük ki őket egy tányérra, és hagyjuk kihűlni a süteményeket.
Jól záródó süteményes dobozban a gyömbéres csókok napokig eltarthatók.
Jó étvágyat!
|