Zöldséglevek
Ilkó Krisztina 2004.05.04. 19:45
Egészségesek és (általában) nagyon finomak a frissen facsart zöldséglevek!
Frissen facsart zöldséglevek
Igen sok vitamin található bennük, és gyógynövényekkel keverve csak fokozhatjuk hatásukat!
Néhány zöldséglé:
Sárgarépalé Illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, így segíti az emésztést. Tele van antioxidáns vitaminokkal (pl. béta-karotinnal), így az öregedést és egyes betegségeket okozó szabad gyökök ellen is jó fegyver.
Izlés szerint keverjünk bele: petrezselymet, citromfüvet és fodormentát!
Céklalé Ennek a zöldségnek a betaintartalma a máj kedvence, és még az epének is jót tesz, elsődleges fegyver tehát a méregtelenítésben. Ezenkívül rekordmennyiségű vas van benne, ráadásul a felszívódását segítő más nyomelemekkel együtt.
Tegyünk bele egy kis bazsalikomot, vagy koriandert, de magában is ihatjuk.
Zellerlé Ennek a zöldségnek lúgos a kémhatása, remek tehát a savak ellen. Különösen jó hatást tesz ezért ízületi bántalmak esetén. Ráadásul a vízháztartást is szabályozza, és az álmatlanság ellen is felveszi a harcot.
Keverjünk bele kaprot, és higítsuk tiszta (ásvány)vízzel!
És egy keverék a májért: Keverj össze 3-4 ek. tiszta olívaolajat kétszer annyi friss citromlével. Adj hozzá hat fokhagymagerezdet és friss gyömbért ízlés szerint. Keverd habosra egy mixerben! (Ha valaha is epeköved volt, kerüld ezt a keveréket!)
Jó étvágyat!
|