| 		
		 
 Zöldséglevek
Ilkó Krisztina  2004.05.04. 19:45 
 Egészségesek és (általában) nagyon finomak a frissen facsart zöldséglevek!
 
  
                          Frissen facsart zöldséglevek 
  
Igen sok vitamin található bennük, és gyógynövényekkel keverve csak fokozhatjuk hatásukat! 
Néhány zöldséglé:
  
 
  Sárgarépalé Illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, így segíti az emésztést. Tele van antioxidáns vitaminokkal (pl. béta-karotinnal), így az öregedést és egyes betegségeket okozó szabad gyökök ellen is jó fegyver. 
Izlés szerint keverjünk bele: petrezselymet, citromfüvet és fodormentát! 
 Céklalé Ennek a zöldségnek a betaintartalma a máj kedvence, és még az epének is jót tesz, elsődleges fegyver tehát a méregtelenítésben. Ezenkívül rekordmennyiségű vas van benne, ráadásul a felszívódását segítő más nyomelemekkel együtt. 
Tegyünk bele egy kis bazsalikomot, vagy koriandert, de magában is ihatjuk. 
   
 
 Zellerlé Ennek a zöldségnek lúgos a kémhatása, remek tehát a savak ellen. Különösen jó hatást tesz ezért ízületi bántalmak esetén. Ráadásul a vízháztartást is szabályozza, és az álmatlanság ellen is felveszi a harcot.
   Keverjünk bele kaprot, és higítsuk tiszta (ásvány)vízzel! 
   
  
És egy keverék a májért: Keverj össze 3-4 ek. tiszta olívaolajat kétszer annyi friss citromlével. Adj hozzá hat fokhagymagerezdet és friss gyömbért ízlés szerint. Keverd habosra egy mixerben! (Ha valaha is epeköved volt, kerüld ezt a keveréket!) 
  
         Jó étvágyat! 
   
 |