A rozmaring
Ilkó Krisztina 2004.06.06. 11:04
Népszerű konyhai ízesítő hús- és sültételekhez, de egyben nagyhatású gyógynövény is.
A rozmaring
Latinul Rosmarinus officinalis. Levelei a növény gyógyhatású része. Leggyakrabban teának isszák őket, májbetegségek és migrén ellen, valamint kiváló antidepresszáns hatásáról is ismert. Kenőcs is készül belőle, amit idegzsábára, ekcémára, reumára és kissebb sérülésekre is használnak. Vérkeringés-serkentő hatása is közismert. Vigyázat: túlzott mértékben rendszeres fogyasztása mérgező! Népszerű konyhai ízesítőszer húsokhoz, a mediterrán konyha egyik alapanyaga.
Tömör, fás, évelő, örökzöld növény. Rendszeres metszést igényel, különben szárai könnyen elfásulnak. Bokor, vagy kissebb fa formájában fordul elő.
|