Fekete teák
Ilkó Krisztina 2005.09.03. 14:19
Három fő teafajta létezik: a fekete, a zöld és az oolong. Mindegyik változat ugyanazon növény, a camellia sinensis leveleiből készül, a különbség a tealeveleket előkészítő eljárásokban mutatkozik meg.
A fekete tea
A fekete tea érettebb levelekből készül, amelyeket először hervasztanak, kötegekbe tekernek, több órán keresztül fermentálnak, majd végül megszárítanak. A teacserjéről még ma is kézzel szüretelik a leveleket, általában évente négyszer. A legjobb minőségű fekete tea a két legfelsőbb levélből és rügyből készül, alacsony hőfokon kezelve. A kész tea színe sötétvörös, íze jellegzetes, aromás.
Feketetea -kalauz
Fekete, keveretlen fajták:
Assam (India) Ceylon (Sri Lanka) Darjeeling (India) Keemun (Kína) Nilgiri (India) Sikkim (India) Yunnan (Kína)
Népszerű fekete keverékek:
English Breakfast - Angol Reggeli Irish Breakfast - Ír Reggeli Russian Caravan - Orosz Karaván
Ízesített (fekete és zöld):
Jasmine (Kína; zöld, jázmin virágokkal ízesített) Earl Grey (nemzetközi; fekete, bergamott olajjal ízesített) Lapsang Souchong (Kína és Taiwan; fekete, füsttel ízesített)
A zöld teát általában egészségesebbnek tartják, mint a fekete teát, mivel azt nem erjesztik. De ez nem azt jelentené, hogy a fekete tea ne lenne egészséges és finom! Daganatellenes, sejtburjánzásgátló hatású, segíti a szellemi frissességet és szinte bármikor fogyasztható.
Érdekesség: az egyik legismertebb fekete tea az Earl Grey. Nevét II. Earl Grey angol miniszterelnökről kapta. Earl Grey 1830-ban Kínába utazott, ahol megkínálták egy csésze kiváló minőségű, bergamott olajjal ízesített fekete teával. A miniszterelnöknek nagyon tetszett a tea érdekes íze és színe, ettől kezdve gyakran fogyasztotta délutáni teaként. Nemsokára Angliában is elterjedt ez a szokás, teaházak létesültek ahol gyakran szolgáltak fel innentől kezdve Earl Grey teát.
Fekete tea készítése: Forrázzunk le egy csésze gyöngyöző vízzel egy teáskanál fekete teát. Hagyjuk kettő-négy percig állni, majd szűrjük le, amikor megfelelően erősnek itéljük a tea töménységét. Amikor langyosra hűlt, ízesítsük frissen facsart citromlével és mézzel.
Kellemes teázást!
|