Szüret
Ilkó Krisztina 2004.06.22. 11:05
Végülis a gyógynövények is haszonnövények, amiket le kell szüretelnünk
A szüret
A legtöbb gyógynövénynek a leveleit, vagy legalábbis a föld feletti részét használjuk. Ilyenek pl.: a zsályák, a rozmaring, a kamilla, a kakukkfű, a citromfű, a százszorszép, a cickafark...stb. Kevesebb azon növények száma amiknek a kérgét használjuk gyógyászati célokra, mint pl.: a tölgy, hárs, fahéj.. és még így tovább számos faféle. A legritkább, talán, amikor a növény gumóját, gyökerét használjuk fel, mint a: macskamenta, ginszeng, fokhagyma(a képen is egy saját termesztésű hollandfokhagymám látható), ...stb. Néhánynak pedig a magjai gyógyítók, pl. mustár, kömény...stb. Fontos, hogy a növényünk melyik részében koncentrálódik gyógyító hatása, mert azt a részét ajánlott csak használnunk. Ehetjük tonnaszámra a macskagyökér(Valeriana officinalis) levelét, de nem fogjuk a növénytől elvárt hatást kapni, mivel a gyógyító anyagok a gyökerében koncentrálódtak. Ezért kell utánanéznünk, főleg a nem közismert fajták esetében, hogy a növény mely része használható gyógyászati célokra.
Tippek, trükkök:
- a fokhagyma akkor fejlődött ki (ekkor szüretelhető) amikor levelei elhaltak, elsárgultak. Ez általában nyáron történik, ne higgyük hát, hogy beteg a növényünk. Egy fokhagymát szedjünk gerezdekre, a többit nyugodtan felhasználhatjuk, és ültessük el a gerezdjeit. Mivel ezek már gyökérzettel rendelkeznek, jobban fognak fejlődni.
- Azoknál a növényeknél amelyek évelők, és zöld hajtásaikat fogyasztjuk (ha csak nem akarunk nagyobb mennyiségben szárítani belőlük) mindig csak annyit vágjunk le amennyit azonnal fölhasználunk, mert általában frissen finomabbak, több bennük a vitamin. Ha mégis marad amit már nem tudunk fölhasználni, de akkora mennyiséget szárítani sem érdemes, fagyasszuk le.
- a gyökereket késő ősszel, vagy télen, kora tavasszal ássuk
- a piros páponya (másnéven zsidó- vagy cigánycseresznye) termései éretlenül mérgezőek, de ha mégis leszedtük őket, főzzük szét, és úgy fogyasszuk.
Kellemes időtöltést a "szüreteléshez"!
|