Gesztenyetinktúra
Ilkó Krisztina 2004.06.27. 19:54
A vadgesztenyében lévő hatóanyagoknak -amik a tinktúrában tökéletesen kioldódnak- kétféle hatásuk van: egyrészt erősítik az ereket, másrészt serkentik a nyirokkeringést.
Gesztenyetinktúra
Elkészítése: Az extrahálni kívánt gesztenye őrölt vagy 1 mm-re aprított anyagából 120g-ot vagy kétszeres mennyiségű aprított nyers gesztenyét helyezzünk egy jól zárható üvegedénybe. Öntsünk az üvegbe rakott növényre 1/2 liter vodkát vagy gyümölcspálinkát, vagy 35 - 40%-os alkoholt, s zárjuk le jól az edényt. A beáztatott növényanyagot két héten keresztül naponta kétszer alaposan forrázzuk fel, s a forrázások közötti időtartamban tartsuk szobahőmérsékleten. A 2. hét elteltével öntsük le a folyadékot, a visszamaradt részt pedig egy vászonkendőn keresztül szűrjük le, végül csavarjuk ki a vászonkendőben lévő növényanyagot. Az így előállított tinktúrát ismét szűrjük le, s töltsük sötét színű, jól zárható üvegbe.
A a tinktúra 2 évig tartható el legjobb esetben, de egy év után ellenőrizzük, nem penészedett -e meg!
Naponta 10 csepp fogyasztható belőle. Ez a tinktúra erősíti az ereket, és serkenti a nyirokkeringést. Tisztán, a nyelvre csepegtetve, vagy teában, vízben higítva fogyasztható.
Sok szerencsét az elkészítéséhez és használatához!
|