Virágcserépkenyér
Ilkó Krisztina 2004.07.12. 10:19
Virágcserepekben sült kenyér, gyógynövényekkel megbolondítva
Gyógynövényes virágcserépkenyér
Szükségünk lesz ( 2 veknihez):
- 115 g teljes kiőrlésű kenyérlisztre - 350 g fehér kenyérlisztre (BL 80) - 1,5 kávéskanál sóra - 1,5 dkg élesztőre - 150 ml langyos tejre - 120 ml langyos vízre - 50 g olvasztott vajra - 1-1 evőkanál összevágott snidlingre és petrezselyemre - kevés friss zsályára, darabolva - 1 gerezd fokhagymára, - tojásra a kenéshez, - koriander- és szezámmagra a tetejére, - 2 db 14 cm átmérőjű cserépre
Szitáljuk a lisztet a sóval egy tálba, a közepébe nyomjunk mélyedést. Öntsük bele az előzőleg kevés tejben megfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Lisztezzük meg a tetejét, és langyos helyen, letakarva kelesszük 15 percig. Adjuk hozzá a vizet, az olvasztott vajat, a gyógynövényeket, a fokhagymát, és dagasszuk tésztává. Lisztezett deszkán gyúrjuk simává, rugalmassá. Letakarva kelesszük mintegy másfél óráig. Kissé gyúrjuk át, vágjuk ketté, és nyomkodjuk a beolajozott cserepekbe. Kelesszük tovább letakarva, míg 2,5 cm-nyire megközelíti a cserép szélét. A tetejüket kenjük be a felvert tojással, szórjuk meg magokkal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Tipp: a virágcserepet sütés előtt jól mossuk ki. Miután megszáradt kenjük be étolajjal és süssük ki legalább kétszer sütőben. Csak ezután használjuk sütésre!
Jó étvágyat hozzá!
|