A koriander
Ilkó Krisztina 2004.07.14. 16:31
Ugyanúgy hozzátartozik a keleti konyhához, mint az európaihoz a petrezselyem
A koriander
Latinul Coriandrum sativum. Az egész növény gyógyhatású, még magjai is. Gyökereit virágzás után ássák, érett magjait megszárítják, vagy pörkölik, leveleit, és hajtásait frissen és szárítva is fogyasztják. Magjai jó étvágyfokozók, élénkítő hatásúak, és felfúvódás ellen is jó orvosságnak bizonyultak. Gyökeréből néha főzeléket készítenek, főleg ázsiai országokban. Levelei is étvágyfokozók, és felfúvódás ellen is hatnak. Sokor rágják őket kellemetlen szájszág elnyomására. Foghagyma után elrágva egy zsenge korianderlevél semlegesíti annak kellemetlen szagát.
Egynyári, erős aromájú növény. Napos, száraz, meszes földben gyorsan nő. Általában magától szaporodik, sok magot terem. Nem kedvelaz erős szelet.
|