Salátás ágyás
Ilkó Krisztina 2006.04.30. 21:34
Minden gyógynövény-, fűszer-, illetve konyhakertben elkél egy gazdag salátás ágyás, amelyben mindig szedhető friss hozzávaló ételeinkhez.
Salátás ágyás
A következő gyógynövényekből válogassunk ágyásunkba:
- galambegysaláta (Valerianella locusta) nemcsak enyhén stresszoldó, de kellemes ízű gyógynövény is.
- fodros tépősaláta (Lactuca sativum var. crispa) élénkzöld levelei nem csak dekoratívak, de finomak is s salátákba nagy mennyiségben is fogyaszthatóak, így érdemes sokat vetni belőle az év során folyamatosan.
- bazsalikom (Ocinum basalicum) kis mennyiségben minden salátába illik, kiváltképp kiemelve a tojás- és paradicsomos ételek ízét. Oregánóval is jól kombinálható.
- máriatövis (Silybum marianum) zsenge levelei és sziklevelei igazi arab ínyencségnek számítanak.
- fejes káposzta - ehhez nem kell kommentár.
- pongyola pitypang (Taraxacum officinale) leveleit nem árt néhány nappal a felhasználásuk előtt letakarni egy cseréppel, hogy ne legyenek keserűek!
- snidling (Allium shoenoprasum) enyhén hagymás aromája még azokat sem zavarhatja akik egyébként nem szeretik a hagymát.
- fokhagyma (Allium sativum) és esetleg vöröshagyma, medvehagyma és egyéb hagymafélék nélkülözhetetlen hozzávalói egy salátának.
- kék ibolya (Viola odorata) sötétzöld levelei ehetőek, virágai pedig kandírozva díszíthetik a salátákat, süteményeket.
- Ruccola (Eruca sativa), vagy másnéven a borsmustár jellegzetes ízűleveles salátanövény, az olasz konyha nélkülözhetetlen hozzávalója. Pizzákon is jól mutat.
- Kis mennyiségben használt leveles fűszerek: oregánó (Origanum vulgare), lestyán (Levisticum officinale), fodormenta (Mentha spicata), kakukkfű (Thymus vulgaris)
Ültessük egymás mellé, szép, rendezett sorokba a növényeket, hogy könnyen locsolhatóak és elérhetőek legyenek. Így bármikor frissen készíthetjük el kedvenc salátánkat zamatos fűszerekkel.
Sok sikert az ágyás és a saláták elkészítéséhez!
|