A teázás kellékei
Ilkó Krisztina 2004.08.07. 17:57
Egy csésze gyógynövénytea megivásából igazi kis "gyógyító teaszertartást varázsolhatunk", de legalábbis mindenképpen kellemesebbé tehetjük a szörcsölgetést egy két "kellékkel"
A teázás kellékei
A teáscsésze
Sokkal kellemesebbé tehetjük a teázásunkat, ha nem csak a tea ízében, hanem a látványában is gyönyörködhetünk! Igenis számít a tálalás és az apró kiegészítők. Sajnos az igazán gyönyörű teáskészletek ára általában meghaladhatja pénztárcánk tartalmát. Ha a "klasszikus" teázás hívei vagyunk érdemes egy kicsit spórolni egy nívósabb teáskészletre. Ha viszont a modernebb formákat kedveljük, akkor vegyünk egy egyszerű üvegpoharat (aminek füle is van, és alkalmas a teázásra). Igazán szép látványt nyújt abban is a forró, gőzölgő gyógytea! Sőt, ha egy kis kézügyességel is rendelkezünk akkor üvegfestékkel ki is pingálhatjuk. Azt viszont mindig tartsuk szem előtt -akár csészéből, bögréből, üvegpohárból iszunk teát- hogy mindig szép, nem giccses látványt nyújtsanak poharaink.
A teáskanna
A rendes teázáshoz kell még a csészéken kívül egy hozzá illő teásnna is. Ennek lehetőleg passzolnia kell a csésze stílusához, és üveg esetében nem túl hivalkodónak kell lennie. Különféle teáskannák léteznek eltérő előnyökkel és hátrányokkal. A cserép kannák hagyományosak Ázsia nagy részén. A legtöbb jól tartja a hőt (a cserép vastagságától függően), és általában szépen díszített darabok, de mint minden cserép, ezek is könnyen kicsorbulnak vagy széttörnek. A vastag üvegkannáknak azonos előnyei és hátrányai vannak, mint a cserépnek, azzal a fontos különbséggel, hogy láthatod a tea oldódását. Vannak, akik a fém kannákat kedvelik. Hátránya, hogy az oldódás alatt gyorsabban elvezeti a hőt, mint a cserép. Egyesek szerint rossz mellékízt is adnak a teának. Nagyon jók az eredeti, kínai I-Hsing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta változatlanul használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze. Vörös teákhoz máztalan, zöld és oolong teafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személyre készít zöld/oolong teát, a "csung" kiváló erre. A csung teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk ki, és ebből is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát, és szűrőként is használható, hogy a tealevelek ne kerüljenek a szánkba.
Egyéb
Ha tehetjük szerezzünk be egy "tealabdát" is, amiben a gyógyfüveket lógathatjuk bele a forró vízbe, hogy kioldódhassanak a hatóanyagaik. Erre a célra legjobb fémet választani. Mivelhogy nem filterezve vesszük a sáját megunk keverte gyógyteákat ezért szükségünk lesz (a már említett tealabdára) és valamire amiben a teafüveket tartjuk. Erre a célra megteszi egy alumíniumboboz, vagy egy textilzsák is.
Persze van úgy, hogy este csak leülünk egy csésze kikapcsolódást nyújtó teára a fotelünkbe, és nem törődünk a dolog "teaszertartás" részével. Sose feledjük: nem a külsőségek a fontosak, hanem a gyógyító tea.
Kellemes teázásokat a továbbiakban is!
|