A mályva
Ilkó Krisztina 2004.09.23. 21:50
Napjainkban óriási népszerűségnek örvend a mályva.
A mályva
Latin neve Malva silvestris. (Közeli rokona a papsajtmályva (Malva neglecta), melynek leveleit használják fel ugyanúgy, mint az erdei mályvát.) A gyógyászatben a növény leveleit, és virágát használják. Levelei fertőzéscsökkentőek, valamint a méhcsípést is hatásosan enyhítik. A belőlük készült borogatással fekélyt és aranyeret kezelnek. A virágokból leggyakrabban teát készítenek hörgkurutra és megfázásra, de igen hasznos a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladásaira is. A konyhában is használják, leveleiből főzeléket készítenek. Vigyázat: nagy mennyiségben hashajtó!
Durva, lágyszárú, kétnyári növény. Legjobban a sok napot és a száraz, sovány talajt kedveli. Gombásodásra hajlamos, főleg idősebb korában! Magról könnyen szaporítható, vessük ősszel vagy tavasszal.
Megjegyzés: külön köszönet a képért haaslaurának!
|