A komló
Ilkó Krisztina 2004.09.23. 21:55
Régi magyar gyógynövény, bár sokan a sör alapanyagaként ismerik csak.
A komló
Latinul Humulus lupulus. Leggyakrabban nőnemű takaróleveleit "a komlótobozt" és fiatal hajtásait hazsnálják. A takaróleveleit ősszel gyűjtik, amíg még zöldek, a hajtásait pedig tavasszal. A fiatal hajtások, csak addig hatásosak amíg nem barnultak be! A takaróleveleiből általában teát főznek álmatlanságra, szorongásra és idegfeszültség ellen. A komlóborogatás ficamok és duzzanatok lelohasztására is bevált háziszer. A komló zsenge hajtásai és levelei finom főzeléknövények is.
Évelő kúszónövény. Agresszív, szőrös kacsokkal és csavarodó ágakkal. Gyakran futtatnak be vele korlátokat, falakat, igazán dekoraty, főleg ősszel nyár vége felé. Európában vadon is megterem, de sok helyen termesztik is. A gazdag, nedves termőföldet kedveli, magokról könnyen szaporítható.
|