Tavaszi potpourri
Ilkó Krisztina 2005.03.05. 14:03
Itt a tavasz, hol a tavasz? Könnyedén becsalogathatjuk a tavaszt lakásunba ezzel a virágos, tavaszi potpourrival. A francia eredetű potpourri szó eredetileg rothadó edényt jelent, a régi receptek pedig tényleg rothadt virágrészekből készültek. A következő potpourri is egy ilyen ősrégi, bevált recepten alapul. Bár talán nem olyan mutatós, de erősebb illatú, mint szárított virágokból készült társai!
Tavaszi potpourri
Szükségünk lesz:
- 5 rész tengeri kősóra
- 5 rész friss gyógynövényre felaprítva, vegyesen: citromfűre, levendulára, cickafarkra, citromillatú kakukkfűre, almamentára, bazsalikomra valamint kedvenc tavaszi gyógynövényeinkre
Tegyünk egy réteg (1 résznyi) illatos levelet és virágot egy cserépedény aljára. Hagyjuk állni két napig, hogy megfonnyadjon, Takarjuk be egy vékony tengeri kősó réteggel. Addig ismételjük ezt a műveletet, amíg az edény meg nem telik. Ezután öntsünk rá egy fél pohár whiskeyt (ezt elhagyhatjuk, de így tartósabb lesz a potpourri), keverjük össze a masszát és hagyjuk egy hétig pihenni. Tegyük egy mutatós, jól szellőző edénybe, ami kellőképpen elrejti szemünk elől a masszát, de átengedi az illatát.
Sok sikert az elkészítéséhez!
|