Curry-történelem
Ilkó Krisztina 2005.03.19. 17:01
Két fűszert is neveznek currynek: egy gyógynövényt és egy fűszerkeveréket. A következő cikkben mindettő érdekességei, története olvasható. India mesés vidékeire kalauzol minket a curry felejthetelen illata.
Curry-történelem
A legtöbb embernek a curry szó hallatára egy jellegzetes aromájú, erős ízű fűszerkeverék jut az eszébe. Gyakran használják rizs sárgára szinezésére, de csirkéhez és tojásételekhez is felejthetetlen. Nincs két ugyanolyan curry-recept, Indiában úgy is mondják: ahány falu, annyi curry. Minden családnak és vidéknek megvan a maga tradícionális receptje. Általában 15-30 különböző fűszer- és gyógynövényből áll. Szinte az egész világon készítenek curryket, de a fűszerkeverék igazi hazája India. Gyakran mondják karinak is, ez az elnevezés talán találóbb is, mivel neve az indiai kari-szószból származik. A curry jótékonyan befolyásolja az emésztést, ezért nemcsak finom, de hasznos is zsíros ételekhez adva.
A másik currynek szinte semmi köze sincs az előzőhöz. A curryfű, vagyis a Helichrysum italicum selymes levelei és sárga virágai kellemes curryillatot árasztanak, ezért is nevezik curryfűnek. Eredetileg Dél-Európából származik, legjobban mérsékelt éghajlaton fejlődik. A levelei viszont keserűek, habár illatukat szinte össze lehetne téveszteni a curry fűszerkeverékével. Ágait főzik levesekbe, rizsbe és más ételekbe aromájuk kedvéért, de nagy mennyiségben előjöhet kesernyés mellékízük is.
Currys receptek.. egy kis ízelítőül:
Sirra curry receptje
Szükségünk lesz a következ ő fűszerekre: 6 teáskanál őrölt koriander magra, 4 teáskanál őrölt köményre, 2 teáskanál kurkumára, 3 teáskanál sárga borsra, 1 teáskanál fekete borsra, 2 teáskanál őrölt mustármagra, 5 apróra vágott és megszárított kicsi csilipaprikára, 5 db szárított curryfű ágra
Vegyítsük össze a fűszereket, izlés szerint el is turmixolhatjuk őket, hogy ne legyen darabos a currynk. Ez a recept egy angol-indiai tradicionális, különleges ízű curry.
Karis csirke angolosan
Készítsünk elő két csirkemellet és tegyük őket a tepsire. (Mély sütőt válasszunk, hogy a bor ne foLyjon ki belőle). Tegyünk egy kis olivaolajat a csirkemellre. Fűszerezzük be kedvenc currynkkel, de ne tegyünk a csirkére túl sok fűszerkeveréket, mert könnyen ehetetlenül csípős lehet. Öntsünk rá annyi fehérbort, hogy körülbelül harmadáig ellepje a csirkemelleket. Tehetünk néhány citomkarikát is a borba, ettől csak pikánsabb lesz az étel. Reszeljünk apróra 15 dkg Cheddar sajtot és turmixoljuk el 10 dkg kissé felolvadt vajjal. Kenjük a befűszerezett csirkére (de csak amikor a csirke már kezd megsülni), előbb tegyük be a sütőbe a csirkét és süssük közepes hőfokozaton, amíg a külső réteg ropogóssá nem válnik. Tálaljuk currys rizzsel és párolt zöldségekkel.
Jó étvágyat hozzá!
|