A medvehagyma
Ilkó Krisztina 2005.06.12. 14:48
A snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona a medvehagyma.
A medvehagyma
Latinul Allium ursinum. Gyógyhatású része a hagymája. Szára és levelei kettérötve erős fokhagymaillatot árasztanak, ízük a snidlingére emlékeztet, de annál jóval erősebb. Hagymája vérkeringésjavító hatású, főleg medvehagymabort készítenek belőlük. Érelmeszesedés ellen, magas vérnyomásra és antibiotikumként is használják a medvehagymát. Igen intenzív gyógyhatással bíró növény, három hétnél tovább nem ajánlott a fogyasztása. A konyhában is használják, salátákban, de csak mértékkel. Megfőzve enyhül a szaga.
Hosszúkás levelű, hagymás évelő növény. Hazánkban is elterjedet, főleg a bükkösökben, általában tömegesen nő. Kedveli a nedves, mocsaras helyeket. Április végén, május elején hozza fehér virágait.
|