Fűszerkeverékek
Ilkó Krisztina 2004.05.24. 19:29
Minden ételnek megvannak a saját fűszerei, és nem árt ismerni őket.
Fűszerkeverékek
Baromfihúsok fűszere, vagy szárnyas fűszerkeverék Összetevői: Bors, gyömbér, szerecsendió-"virág", szegfűbors, szegfűszeg, majoránna, szerecsendiómag, kakukkfű, borsfű, zsálya keveréke. Felhasználható: baromfi-, borjú- és sertéshúsok fűszerezésére.
Bouquet garni Összetevői: Petrezselyem-, zellerlevél, vöröshagyma és kakukkfű összetörött keveréke. Felhasználható: levesek és főzelékek, továbbá párolt húsok fűszerezésére. Az összetétel különböző változatai ismertek aszerint, hogy milyen étel készítéséhez használhatók fel. Pl. párolt bárányhúshoz olyan Bouquet garnit használnak, amelyben petrezselyemlevél, kakukkfű és szegfűszeg van.
CHilipor Összetevői: Cayenne-i bors, római kömény és szurokfű összetört keveréke. Felhasználható: mexikói ételek, omlettek, tojásételek, rák és osztriga, hal, szószok, vadhús ízesítésére. Amerikában igen kedvelt.
Curryk Összetevői: Indiai eredetű. A curry szó maga gazdagon fűszerezett mártást jelent, ezeknek a mártásoknak a hagyományát vette át ez a fűszerkeverék-csoport. Az angol gyarmatosítók hozták be Európába. A curryk a legkülönbözőbb fajtájú és eltérő számú fűszerek keverékei. Szinte minden curry összetevője: a kurkuma, a bors, a fahéj, a szegfűszeg, a koriander, a gyömbér, mustármag és szerecsendió keveréke, amelyet porrá őrölünk. Felhasználható: húsok, hal- és tojásételek fűszerezésére.
Curry 1 (édeskés) Összetevői: Kurkuma (*1 evőkanál száraz, porított), édes paprika (*1 evőkanál őrölt vagy 3 db szárított édes fűszerpaprika), gyömbér (*fél kávéskanál száraz, porított), koriander (*2,5 dkg termés), görögszéna (*1 kávéskanál), kömény (*2 kávéskanál), szegfűszeg (*fél kávéskanál), fahéj (*fél kávéskanál őrölt), fokhagyma és tormapor összeőrölt keveréke. Felhasználható: rizses, paradicsomos szárnyashúsok, valamint halhúsból készült ételek ízesítésére.
Curry 2 (enyhe) Összetevői: Csípős és nem csípos paprika, gyömbér, kardamom, kurkuma, szegfűbors, fekete bors, fahéj, szerecsendió, kömény összeőrölt keveréke. Felhasználható: halételek, rák, kagyló, húsok és mártások ízesítésére.
Curry 3 (csípős) Összetevői: Cayenne-i bors (vagy cseresznyepaprika), fekete bors, kurkuma, koriander, gyömbér, kömény, szegfűszeg, szerecsendió-maglepel (szerecsendió- "virág"), fahéj, fehér bors összeőrölt keveréke. Felhasználható: speciális mártások, tojásból, szárnyas-, sertés-, marhahúsból készült ételek, valamint csiga, kagyló és rák ízesítésére.
"Fines herbes" Összetevői: Általában petrezselyemlevél (*3 evőkanál szárított), metélőhagyma (*2 teáskanál szárított), turbolya (*2 teáskanál szárított) keveréke, de kiegészíthetik zsályával, bazsalikommal és borsfűvel. Felhasználható: sajtok, omlettek, párolt zöldségek, halak, húsok fűszerezésére és salátaöntetek készítéséhez.
Kínai öt fűszer keveréke Összetevői: csillagánizs (*1 evőkanál), japán bors (*1 evőkanál), fahéj (*1 teáskanál), édesköménytermés (1 evőkanál) és szegfűszeg (*1 teáskanál) keveréke. Felhasználható: sült húsok, szárnyasok ízesítésére, továbbá páclevek készítéséhez.
Halfűszer Összetevői: Bazsalikom (*5 teáskanál szárított), édesköménytermés (*5 teáskanál tört), petrezselyemzöld (*4 teáskanál szárított) és citromhéj (*1 teáskanál szárított). Felhasználható: tengeri és édesvízi halból készült ételek, rákok, kagylók és más tenger gyümölcseinek fűszerezésére.
Forraltbor-fűszer Összetevői: Fahéj, szegfűszeg, narancs- és citromhéj, szerecsendió, gyömbér és kardamom keveréke.
Kolbászfűszer Összetevői: Bors, zsálya, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg vagy szegfűbors, pirospaprika keveréke. Felhasználható: vagdalt húsok, szalámik, kolbászok ízesítésére.
Savanyúságfűszer Összetevői: Fahéj, szegfűbors, petrezselyemzöld, mustármag, babérlevél, szegfűszeg, gyömbér, bors, chili és kardamom keveréke. Felhasználható: elsősorban zöldségek savanyítására és tartósítására.
Süteményfűszer Összetevői: Fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors és szerecsendió keveréke. Felhasználható: sütemények, pudingok, édes rizsek ízesítésére.
Használjuk őket egészséggel!
|