Gyógynövények
Gyógynövények
Menü
 
Receptek, praktikák
 
Füvészkert
 
Önök írták
 
A honlapért - szavazás
Kérlek segítsd válaszoddal a honlap fejlődését!
Ki vagy?

nő, 18 évnél fiatalabb
nő, 18-25 éves
nő, 25-45 éves
nő, 45-65 éves
nő, 65 éves felüli
férfi, 18 év alatti
férfi, 18-25 éves
férfi, 25-45 éves
férfi, 45-65 éves
férfi, 65 év feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Előadásaim szövege
Előadásaim szövege : Gyógynövényekkel napjaink aktuális problémái ellen

Gyógynövényekkel napjaink aktuális problémái ellen

Ilkó Krisztina  2006.02.11. 18:01

2006. február 10-én, az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján elhangzott előadásom.

 

 

Gyógynövényekkel napjaink aktuális problémái ellen

Dohányzás, alkoholizmus, méreganyagok

 

 

 

  1. Az alkoholizmus, alkoholfogyasztás
  2. A dohányzás
  3. Egészségmegőrző kúra, méregtelenítés

 

Akarva-akaratlanul ki vagyunk téve környezetünk károsító hatásainak. Gondoljunk csak például a dohányzásra. Nem csak az aktív, de a passzív dohányosok egészségét is veszélyezteti. Ételeink tele vannak tartósítószerekkel, térfogatnövelőkkel és más káros – sőt rákkeltő – anyagokkal, melyek felhalmozódhatnak szervezetünkben.

 

  1. Az alkoholizmus, alkoholfogyasztás

 

Már kis mennyiségű alkohol is kémiai változásokat okoz szervezetünkben, káros hatásai közé tartoznak a következők:

 

Nyálkahártyaizgató, májtúlterhelő, károsítja a normál bélflórát,

 rombolja az idegsejteket (elbutít), fokozza az agresszivitást, kiszárítja a szervezetet, károsítja a szivet, köszvényt, infarktust és hasnyálmirigy-betegséget idézhet elő

 

 Az alkohol direkt lebontása a szervezetben :

 Alkohol à Acetildehid ( - roncsolja a májszöveteket, erősen mérgező) à + aldehid-dehidrogéngáz à acetát à szén-dioxid + víz

 

 Az alkohol 2-10%-a a tüdőben és a vesékben, 90%-a pedig a májban bomlik le.

 

 Az antialkoholisták bizonyítottan jóval tovább élnek mint az alkoholisták. De még náluk is tovább élnek azok, akik néha-néha isznak alkoholt, de csak mértékkel.

Ha előre tudjuk, hogy alkoholt fogunk fogyasztani, érdemes felkészülnünk rá! Igyunk sok folyadékot a kiszáradás ellen és máriatövis-tinktúrát vagy -teát.

 

 A Silybum marianum terméseiből nyerhető ki a szilimarin nevű flavolignán-keverék, ami három flavonidból áll.

 

 Fő alkotórésze a szilibin, mely megvédi a májat a toxikus károsodásoktól, így segíti a mérgek lebontását. A szilibin és a szilimarin a máj riboszómáiban fejtik ki hatásukat. A szilibin hatásmechanizmusában a DNS-függő RNS polimeráz I. enzimhez kötődik, így emelkedik a riboszomális RNS mennyiség, ami proteinszintetizálódás-fokozást von maga után. Gátolja a májkárokodást és epepangást okozó leukotriének képződését a szilimarinnal együtt.

 A Silybum mariánum ezenkívül gyulladáscsökkentő, javítja a májfunkciót, normalizálja a sejteket. Tartalmaz még keserűanyagokat és illóolajokat is. A máriatövis porított magvai gyógyszertárakban, bioboltokban szerezhetők be, teája otthon is könnyen elkészíthető. Forrázzunk le egy evőkanál máriatövis-termést egy csésze közepesen forrásban lévő vízzel, majd 15perc állás után szűrjük le. Fogyasszuk reggel éhgyomorra, ebéd előtt és este, vacsora előtt is. Alkoholisták felépülését is segíti, véleményem szerint ez a legideálisabb gyógynö- 

  vénytea számukra.

 

  A szilimarin és vegyületei amellett, hogy

  antioxidánsként  

  védik a májat a károsodástól, képesek

  különböző  

  mérgeket    is blokkolni:

- például a gyilkos galóca alfa-amanitin

 és fallidinját,

- nehézfémeket mint az ólom vagy a

             higany.

 

 Antioxidánsoknak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek segítenek a káros szabad gyökök megkötésében és semlegesítésében. A szabad gyökök pedig olyan reaktív oxigén-, vagy nitrogénközpontú molekulák, vagy molekularészletek, melyek legkülső elektronhéjukon párosítatlan spinű elektront tartalmaznak. Ebből következően nagy reakciókészség és rövid élettartam jellemzi őket.

 

Erkélyemen saját magam is termesztek Silybum marianumot, már több, mint három éve. Az itt látható fotó tavalyi növényemről készült. Bárhol könnyen megtermő, fényigényes, szívós, életerős növény. Az arabok zsenge leveleit salátákba keverik, bár az én számomra túlságosan szúrósak levelei.

 

 

 

 

  1. A dohányzás

 

A dohányzás következtében évente világszerte mintegy 5 millió ember hal meg, tehát kb. Finnország lakosságának megfelelő embertömeg. Az aktív dohányzók fele a dohányzás miatt hal meg, de a környezetünkben élő passzív dohányosok – tehát a nemdohányzók is ki vannak téve a füstnek. Az ember manapság nem is nagyon tud végigsétálni az utcán anélkül, hogy ne kapna egy-két cigarettafüst-slukkot. És minden egyes szippantás révén 4000 fajta gázt és részecskét szippantunk be, melyek nagy része mérgező illetve rákkeltő hatású. A terhes nőkre, gyerekekre még veszélyesebb a dohányfüst. A 15 évesnél idősebbek közül mind harmadik ember dohányzik Magyarországon. Legnagyobb veszélye a rák, főleg a tüdő- és szájüreg-, garatdaganat, a légzőszervi megbetegedések, a szívbetegségek és az agyérbetegségek. Emellett csökken a légzőfelület, a teljesítőképesség, viszont élénkít és csökkenti az éhségérzetet. Sok dohányos azért nem akar leszokni, mert hízással jár (bár ez a hiedelmekkel ellentétben ez a hízás nem több 2-3 kg-nál). Gyorsítja az anyagcserét. Legális drog: függőséget okoz. Költséges „élvezet”, Magyarországon 400 milliárd forintot füstölnek el évente.

 

  A cigarettában található dohánylevelek különféle fehérjéket és nikotint tartalmaznak.A nikotin erős méreg, már 30 mg-ja halálos dózis. Persze a cigarettában jóval kisebb mennyiségben található meg,  igen kis mennyiségben pedig élénkítően hat.

 

 A leszokást segítő dolgokat két csoportba sorolom:

7     Vannak azok az anyagok, melyek a dohányzás hiányát csökkentik, hasonló érzetet keltenek

7     És vannak olyan anyagok, melyek kifejezetten a hiány okozta tüneteket csökkentik

 

 

  1. Hiánycsökkentés

 

Ha valaki már dohányzik, akkor annak érdemes legalább 35 éves kora előtt leszoknia, mivel így nagyban javulnak a dohányosokhoz képest életben maradási esélyei.

 Segíthetnek a leszokásban a gyógynövényalapú cigaretták. Ezekre ugyanúgy „rá lehet gyújtani” mint az eredetire , így nem marad akkora hiányérzet a cigarettázási szertartás után. Lényeges viszont, hogy ezek nem tartalmaznak dohányt; így nikotint sem, és más függőséget okozó anyagot sem. Összetevőik között szerepelhet az orvosi zílisz, a rózsaszirom, és más szárított füvek is. Hosszú távon viszont szerintem ezek sem jelenthetnek megoldást kátránytartalmuk miatt (6mg).

 Hatásos nikotinéhség csökkentő a borsmentaolaj is. Csöppentsünk két-három csepp borsmentaolajat egy zsebkendőre és ha ránk tör a cigaretta utáni vágy, egyszerűen csak lélegezzük be a kellemes mentaillatot. A Journal of Drug and Alcohol Dependence-ben publikált tanulmány szerint ez az olaj ugyanolyan érzetet kelt a torok hátsó részében, mint a nikotin.

 

  

 

 

 

  1. Elvonási tünetkezelés

 

Az elvonási tünetek is enyhíthetők gyógynövényekkel, gyógyteák készítésével.

 

Feszültség, türelmetlenség, koncentrációhiány, fejfájás,

gyomor- és bélrendszeri panaszok, nyugtalanság

 

jelentkezhet a megvonás következményeként.

     

Úgy gondolom, az előbb felsorolt tünetek enyhíthetők egy jól összeválogatott gyógynövényekből készült teakeverékkel is, mint amilyen a következő:

 

o         2 rész citromfű (Melissa officinalis)

o         2 rész macskagyökér (Valeriana officinalis)àa kép saját termesztésű macskagyökeremről

o         1 rész kamilla (Matricaria recutita)

 

Keverjük össze a szárított hozzávalókat. Készítsünk teát belőlük a következő módon: forrázunk le egy csésze vízzel két teáskanál teakeveréket, majd 8perc állás után szűrjük le.

 

  A Valeriana officinalis keserűanyagai és illóolajai együtt koncentrációs zavarok esetén serkentőleg, ideges nyugtalanságnál és feszültségnél viszont nyugtatóan hatnak. Csillapítja a fejfájást.

 A citromfű szintén nyugtató illóolajai, főleg a citronellál, kariofillén, citrál és limonén miatt, valmint stressz-oldó, cseranyagai pedig szíverősítő hatásúak. Ideges eredetű és/vagy görcsökkel járó gyomorpanaszokra és fejfájásra, álmatlanságra is kiváló, s ezen tulajdonságai nagy segítséget nyújthatnak a leszokni kívánóknak.

 A kamilla illóolajai (pl. szeszkviterpének) miatt enyhíti a gyomorpanaszokat, kíméletes nyugtató. Tartalmaz még kumarinokat, mintegy 30 féle flavonoidot, 10% nyálkát, amely galakturonsavból, xilózból, arabinózból, glükózból és ramnózból épül fel, és fahéjsav-származékokat is.

 

 Jótanács még, hogy fogyasszunk paradicsomban (Poma amoris) gazdag ételeket – legalább hetente háromszor – mivel a benne található antioxidáns: a likopin védelmet nyújt a dohányzás okozta károkkal szemben. A paradicsomban az összes karotinoid 60-64%-a likopin. A likopin az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó vörös festékanyag, mely 40 szénatomot és 56 hidrogénatomot tartalmaz aciklikusan tehát sorszerűen rendeződve. A rotterdami Erasmus Medical Centre kutatói egérkísérletek során kimutatták, hogy a (szintetikus) likopin lassítja a daganatos betegség progresszióját, 50%-kal, E-vitaminnal kombinálva 75%-kal lassítja a daganat kifejlődését. A bőr és a szív védelmében is fontos szerepet játszik. A magyar lakosság likopin-ellátottságára vonatkozóan jelenleg sajnos nincsenek megbízható adatok.

 

 Véleményem szerint zöld teával kiegészítve érdemes fogyasztani, hogy a dohányzás sejtkárosító tulajdonságát még jobban ellensúlyozzuk.

 

 

 

  1. Egészségmegőrző és méregtelenítő kúrák

  

 Napjainkban óriási kultusza bontakozott ki a   

 méregtelenítésnek. Sajnos meg van rá az okunk,

 szükséges a méregtelenítés rohanó életünk poros és

 füstös

 világában egészségünk megőrzése végett.

 Évente több mint fél tonna élelmiszer halad át a

 tápcsatornánkon. Betegségeink kialakulása 40-60%-ban táplálkozásfüggő, így nem mindegy mit eszünk. A gyümölcsök, zöldségek jelentős részét vegyszerekkel kezelik, melyek rák-keltőek és egészségkárosítóak. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg és öblítsük le fogyasztás előtt, hogy csökkentsük a külső héjon kívül lerakódott méreganyagok mennyiségét.

Fontos a változatosság is, a tápanyagok megfelelő aránya és hogy ne vigyük túlzásba a koffein- és cukorfogyasztást sem.

A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat.” (Dr. Shelton)

Míg a cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%.felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. A cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt. A töménytelen mennyiségű fölös cukor a szervezetben megerjed és alkohol képződik belőle, ezzel is károsítva a májat, így szem- és bőrptoblémákat okozva.

 

A méreganyagok felhalmozódnak szervezetünkben. Testünk nagyrészüket a test zsírjaiban köti meg, de ezeket könnyen felszabadíthatja az erős testmozgás és a szaunázás is.

 

Érdemes hetente-havonta rendszeresen vértisztító gyógyteákat fogyasztanunk. Én a következő receptet ajánlom:

 

o         három rész gyermekláncfű levélre és gyökérre vegyesen (Taraxaci radix et herba)

o         két rész csalán (Urticae radix et folium)

o         két rész nyírfalevél (Betula pandula)

o         egy és fél rész bodzavirág (Sambuci flos)

o         fél rész körömvirágszirom (Calendulae flos)

Keverjük össze a szárított gyógyfüveket. Készítsünk belőlük teát a következő módon: forrázzunk le két teáskanál gyógyfüvet egy csésze vízzel. Tíz percnyi állás után szűrjük le. Fogyaszthatjuk napi három csészével (egyenletesen elosztva a nap folyamán) négy napig tisztítókúra keretében. Fogyasszunk mellé vizet bőségesen, mivel fő tisztító hatása  vizelethajtással jár. Átmossa szervezetünket, ezzel megtisztítva azt.

 ß A képen saját termesztésű gyermekláncfüvem

 kacúros levelei láthatók. Nem túl igényes növény,

 hazánkban is gyakori, gyorsan elszaporodik, több

 méter mélyre hatoló leveleinek köszönhetően.

 Sokan gyomnövényként kezelik, pedig értékes

 gyógynövényünk.

 

 E gyógytea nagy előnye szemben a többi

 vizelethajtó teával, hogy a gyermekláncfű nagy

 mennyiségben tartalmaz káliumot, így

 fogyasztása közben nem ürül ki a szervet kálium-készlete. A népi gyógyászatban is rendszeresen használták vértisztítóként. Japán kutatók kimutatták, hogy a Taraxacum officinale megkétszerezi egy, a májban előállított méregtelenítő enzim mennyiségét, így duplán hasznos a méregtelenítés szempontjából. Tartalmaz szeszkviterpénplanktonokat, triterpéneket és fenolos anyagokat, pl. kávésavat, flavonoidokat.

 A csalán megbízható, de nem túl erős vizelethajtó, hatására jelentős a klorid és  a karbamid kiválasztás. A vértisztító teák egyik leggyakoribb összetevője. Kéthetes folyamatos fogyasztása során nő a kiválasztott vizelet mennyisége, csökken a testsúly. Szterolokat, szervessavakat (pl. hangyasavat, ecetsavat, vajsavat..stb.), vasat és  flavonoidokat is tartalmaz.

 A nyírfalevél szintén vizelethajtó hatású, emelett antibakteriális és valószínűleg gyulladáscsökkentő is. Igen jó vizelethajtó. Többek között flavonoidokat, fahéjsav-származékokat (pl. kávésavat), triterpéneket és illóolajat  tartalmaz.

 A fekete bodza izzasztó és hurutoldó tulajdonságú. Általában vértisztítóként és különböző bőrbetegségekben használják. Hasznos flavonoidokat tartalmaz, mint például kvercetint, kempferolt, asztragalint, izokvercitint és rutint, valamint fahéjsav-származékot, illóolajat, aminokat, szterineket és számos más hatóanyagot is tartalmaz. Koleszterincsökkentő hatása is bizonyítottan igazolt.

 A körömvirág gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fontos immunstimuláló hatású gyógynövény. Tartalmazza az oleánsav számos glikozidját, karotinoidokat (pl. béta karotint, likopint), illóolajat (pl. mentolt és karvont) és 14%-ban poliszacharidokat is tartalmaz, melyek nagymolekulájú összetett szénhidrátok. A béta karotin antioxidáns is egyben, mivel quenchingeli (erre a kifejezésre nem találtak még megfelelő magyar szót) a szabad gyököket, az energiájukat illetve elekronjaikat hatásosan abszorbálja.

 

 A teakeverékben azért választottam ezeket a gyógynövényeket, mert ezeket tartom a leghatásosabbnak, melyek ha ésszerűen alkalmazzák őket, mentesek a mellékhatásoktól.

 

 

 Étrendünkbe iktassunk be ún. kelátképző ételeket, italokat. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek közvetlenül kiválasztják tetsünkből a méreganyagokat azáltal, hogy hozzájuk kapcsolódnak és eltávolítják őket a szervezetből.

 A flavonoidok lipidperoxidációt gátló hatásának egyik mechanizmusa a fém ionnal való kelátképzés, vagyis fém ionos komplexképzés, így ezen az elven kiválasztódnak szervezetünkből egyes káros anyagok. A lipidperoxidáció azon aerob folyamatok összessége, melyek során gyökös reakcióval az oxigén központú szabad gyökök a telítetlen kötéseket tartalmazó, zsíroldószerekben oldódó anyagokkal reagálnak és végül azok oxidatív lebontásához, mono- és dioxo végtermékek keletkezéséhez vezetnek. A flavonoidok olyan polifenolos vegyületek, melyek 2-fenilkromon vagy 2 fenil-benzopiron derivátumok és 3 aromagyűrűből állnak, mindegyik gyűrű különböző hidroxi és metoxi szubsztituenseket tartalmaz.

 A preventív antioxidánsok (mint például a transzferin, vagy a cöruloplazmin, vagy amost következő flavonoidok) az átmeneti fémionok inaktiválását végzik komplexek kialakítása révén.

 Hudson és Lewis közleményében leírt szükséges szerkezeti feltételek a flavonoidok kelátképző mechanizmusához:

1.      3’, 4’ dihidroxi konfiguráció

2.      karbonil cso

3.      szabad hidroxil csoport a 3-as pozícióban szemben az 5 hidroxil csoportal

port megléte a 4-es pozícióban

 

 

Én rendkívül hatásosnak tartom a sárgarépás kelátképző koktélt, ami nem csak egészséges, de finom is. Turmixoljunk össze 2 közepes nagyságú megtisztított sárgarépát 1 céklával, 1 almával és némi ásványvízzel. Poharakban tálaljuk. Ezenkívül kelátképző ételek közé tartoznak a következők: lucerna, tofu, alma, káposzta, fokhagyma, tengeri moszat és a vöröshagyma is.

 

Igyekezzünk visszatérni a piaci vásárláshoz, vegyünk feldolgozatlan, természetes formában lévő élelmiszereket, fedezzük fel újra a konyhai sütés-főzés örömét, és akinek pénztárcája engedi, próbáljon bioélelmiszereket vásárolni.

A már említett Silybum marianum, a máriatövis méregtelenítéskor is hasznunkra válhat. Nem kell böjtölni, de nem szabad elfeledkezni a régi mondásról: „Azért egyél, hogy élj, és ne azért élj, hogy egyél.” Vagyis csak mértékkel együnk, mivel a fölösleges táplálék szó szerint rohadni kezd a belekben, a méreganyagok pedig fölszívódnak szervezetünkben. Ha mégis túl sokat ettünk, próbálkozzunk ánizsos emésztésserkentő gyógyteákkal.

 

 „Fűben, fában orvosság van”, tudták ezt a régiek is. Ideje, hogy mi is hasznát vegyük az évezredek alatt összegyűlt ősi tudásnak.

 

 

 Ilkó Krisztina

 

 
Gyógynövények
 
Raziel könyve
 
Kertész-naptár
2019. Február
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
<<   >>
 
Rozmaring
rosmarinus officinalis
 
Számláló
Indulás: 2004-04-21
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

Válassz engem kezdőoldalnak!

 
Reklám

Ez a reklámfelület

KIADÓ

További

információért

ide klikkelj

 
Link/bannercsere menü
 

Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!    *****    LOVAS SIMS 3 TÖRTÉNET! FEDEZD FEL TE IS AMBER LOVAS VILÁGÁT! KALAND, LOVAK, IZGALOM! KUKK BE! LOVAS SIMS 3 SZTORI <3    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több -> Popusz    *****    Silhouette FRPG - Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések.    *****    SoulSisters / Ha érdekelnek téged a bûnügyi, pszichológiai cikkek, nézz fel. Vagy csemegézz a személyesebb bejegyzésekbõ    *****    A from Ninaa with &#9829; egy gportál,blogspot és wordpress felület dizájnjaival foglalkozó oldal (és egyben blog is).Nézz be!    *****    Ismerkedjünk meg egymással! Ha elõnyben részesíted a természetes életmódot, a tiszta vegyszermentes környezetet .....    *****    Hogy mi fogott meg a filmipar világában? Hogyan keltheted fel valaki figyelmét? Kattints ide és megtudod!    *****    Személyes blogomon olvashatsz a fotózásról,filmkészítésrõl,videókészítésrõl,munkáimról!    *****    Légy te is a sikercsapat tagja ha szereted a természetes kozmetikumokat és esetleg dolgoznál is vele !!!    *****    Asztrológia OKTATÁS az alapoktól, TANÁCSADÁS ha bizonytalan vagy az életed dolgaiban és nem tudod mit tegyél.    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel, amihez 1 éves elõrejelzést is    *****    Szeretsz képet szerkeszteni? Akkor már nyisd is meg a képszerkesztõdet, alkoss, és NEVEZZ! :)    *****    Nagyon részletes 20-25 oldalas születési horoszkóp,3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam!!!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!